Kadar Caj dan Tarif Lampu Jalan TNB

Kadar Caj dan Tarif Lampu Jalan TNB

Kadar caj dan tarif lampu jalan yang ditetapkan oleh pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) adalah berdasarkan jenis pengguna lampu iaitu Street Lighting Consumer (Pengguna Lampu Jalan) atau Neon & Floodlight Consumer (Pengguna Lampu Neon & Banjir). Halaman ini menyediakan maklumat penting kadar caj dan tarif lampu jalan untuk pengetahuan dan rujukan pengguna.

Lampu Jalan TNB

Lampu jalan yang dimiliki oleh TNB biasanya dipasang pada tiang beton(concrete) TNB dengan garis overhead yang dipasang pada lampu tersebut. Untuk pengetahuan pengguna, setiap tiang tersebut mempunyai logo TNB, warna korporat (biru dan merah) dan nombor rujukan tiang.

Kadar Caj dan Tarif

Kadar caj dan tarif ditentukan mengikut jenis pengguna lampu TNB seperti di bawah.

a. Street Lighting Consumer (Pengguna Lampu Jalan)

Street Lighting Consumer (Pengguna Lampu Jalan) bermaksud pengguna menyalakan jalan awam, lebuh raya dan jambatan tidak termasuk jalan tol dan lebuh raya.

b. Neon & Floodlight Consumer (Pengguna Lampu Neon & Banjir)

Neon & Floodlight Consumer (Pengguna Lampu Neon & Banjir) bermaksud pengguna menyalakan lampu neon dan lampu banjir untuk iklan tepi jalan, papan iklan, bangunan, lampu isyarat, papan tanda, perhentian bas dan kios telefon atau untuk menghiasi bangunan bangunan. Bagi penggunaan lampu jenis ini, pengguna perlu memasang kemudahan untuk sistem pemeteran berasingan dan membayar kos pemasangan penuh yang ditanggung oleh TNB untuk menyediakan bekalan.

Berikut dikongsikan kadar caj dan tarif lampu jalan terkini.

Kadar-Caj-dan-Tarif-TNB2

Lampu Jalan Bukan Milik TNB

Lampu jalan bukan milik TNB adalah lampu jalan yang dimiliki oleh pemaju jalan atau lebuh raya seperti Plus, Grand Saga, NKVE dan lain-lain. Selain itu, lampu jalan bukan milik TNB juga ada yang dimiliki oleh pihak berkuasa tempatan / majlis perbandaran seperti Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MPPJ) dan sebagainya. Lampu jalan ini biasanya tergalvani, seperti lampu hiasan atau lampu lengan tunggal / lengan dua tangan.
Kadar Caj dan Tarif Lampu Jalan TNB 2Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang kadar caj dan tarif lampu jalan TNB, pengguna disaran untuk melayari laman web rasmi TNB melalui pautan ini https://www.tnb.com.my/.

 


Anda suka artikel ini?
page Facebook kami untuk mendapatkan maklumat terkini.
Kongsi artikel ini kepada rakan anda: