Korea Utara mengeluarkan telefon pintar mereka sendiri

Walaupun Korea Utara sedang dilanda kekurangan bekalan makanan, tetapi mereka masih mempunyai sumber untuk mengeluarkan telefon pintar mereka sendiri.

Seperti yang kita ketahui, Korea Utara sangat bergantung kepada mereka negara mereka sendiri. Namun, percaya atau tidak, telefon pintar tu dihasilkan oleh negara China.

Pyongyang 2425, dilengkapi dengan pemproses 8-teras, mempunyai teknologi pengenalan muka (facial recognition) dan boleh dicaj secara tanpa wayar.

Apa yang uniknya, ianya tidak dapat disambung ke Wifi lain selain dan pengguna tidak dibenarkan untuk membuka foto dan nada dering yang datang di telefon sebagai tetapan asal.

Walaubagaimanapun, pengguna boleh menyambungkan wifi mereka ke ‘Miraie’ (wifi hak milik kerajaan) dan rangkaian intranet untuk membolehkan mereka mendapat berita propaganda walau di mana jua mereka berada.

Daily NK (perkhidmatan berita Korea Selatan), telah berjaya mendapatkan telefon pintar ini dan hasil pemeriksaan mendapati telefon pintar ini dibuat di China, berdasarkan no sirinya.

Pakar mengatakan bahawa telefon ini mungkin diimport sebagai produk yang sudah siap sebelum perisian Korea Utara dipasang.

Kira-kira sebanyak 40% rakyat Korea Utara menggunakan telefon pintar menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Forum ICT Komuniti Asia Tenggara.

Propaganda mencadangkan telefon digunakan untuk bermain permainan, membaca buku, mendengar muzik, melakukan karaoke, belajar memasak, dan juga untuk meningkatkan hasil tanaman.