Khabib Nurmagomedov: Bakal berdepan tindakan

Nama Khabib Nurmagomedov mula berlegar-legar di laman web mahupun di media sosial gara-gara tindakannya memukul ahli kumpulan McGregor sejurus selepas perlawanan kejuaraan UFC pada minggu lepas.

Aksi panas ditunjukkan beliau sejurus selepas perlawanan antara beliau dan McGregor di UFC 229 membuat Dana White, presidennya berang.

khabib

Tindakan beliau melompat keluar dari gelanggang dan meluru ke kem McGregor selepas memenangi pertarungan Lightweight di Las Vegas, menimbulkan rasa kesal dalam diri White.

Khabib mungkin dilucutkan gelaran Lightweight

Akibat insiden itu, Khabib dan kemnya berkemungkinan bakal berdepan dengan tindakan denda atau dilucutkan gelaran Lightweight yang dimenanginya. Buat masa sekarang, wang berjumlah $2 juta yang sepatutnya dimenangi Khabib dibekukan.

Di media sosial pula, ramai netizen menggelar McGregor sebagai anak emas White gara-gara tiada tindakan dikenakan terhadap McGregor kerana telah memulakan provokasi sebelum perlawanan. Malahan, White turut memuji anak emasnya itu kerana enggan membuat laporan polis berkenaan insiden tersebut.

khabibSumber: independent.co.uk

Beliau dalam satu video, meluahkan rasa bersalah dan meminta maaf. Di dalam video itu beliau menceritakan kenapa beliau bertindak sedemikian. “Dia (McGregor) berkata berkenaan negara saya, agama saya, ayah saya. Dia telah datang ke Brooklyn dan menyerang bas. Dia hampir menyebabkan orang terbunuh akibat tindakannya itu. Kita patut risau dengan tindakan dia ini. Kenapa ramai orang mempersoalkan kenapa saya melompat keluar dari gelanggang”.

Apapun terjadi, semoga kes ini diadili dengan amanah dan telus. Tahniah diucapkan kepada Khabib kerana telah memenangi perlawanan antara beliau dan McGregor.